Tuesday, 5 June 2012

Kek Red Velvet



Kek yang sangat glamour sekarang ni. Dan yang paling best, aku memang tak gemor sangat kek ni sebab warna merahnya. hahaha. but, tak guna jugak kalau aku tak suka, tapi orang suka.. So atas permintaan Eiman Harith, maka aku memberanikan diri untuk mencuba kek red velvet ni.

Aku cuba buat dalam dua bentuk.. satu dalam baking tray yang biasa dan satu lagi dalam bentuk cuppies. Alhamdulilah, dai sumber resepi yang boleh dipercayai, akhirnya jeng jeng jeng red velvet ini berjaya dihasilkan dengan baiknya. Alhamdulilah.

Masyaallah, banyak-banyak kek yang aku dah buat, kek ni memang gorgeous giler and sungguh nampak sexy. Kek ni harus di ukur dengan menggunakan alat yang betul. Tak boleh cincai cincai. Ok, to those yang dah excited nak cuba, aku sharekan resepi ni ok! Selamat mencuba....



Bahan-Bahan :


2 1/2 cups Tepung kek
1 sdk serbuk penaik
2 sdb serbuk koko (aku guna van houten)
2oz pewarna merah ( yg ni campurkan dengan koko sampai jadi pes)
1/2 cup butter
1 1/2 cups gula
2 biji telur
1sdk esen vanila
1cup buttermilk
1sdk cuka putih
1sdk sodium bikarbonat (baking soda)

(pastikan bahan-bahan ni berada pada suhu bilik la yer)

Cream Cheese Frosting


2 buku cream cheese (dilembutkan)
1/2cup butter
1sdk esen vanila
2cups icing sugar (mana yg suka manis, boleh tambah jadi 2 1/2cups)

CARA-CARA:


1. Panaskan oven suhu 175 darjah celcius dan sapukan butter pada loyang bakar anda!
2. Tepung + serbuk penaik diayak.
3. Serbuk Koko + pewarna merah = pes
4. Butter + Gula pukul hingga kembang.
5. Masukkan telur satu persatu. dan pukul lagi.
6.Masukkan esen vanila.
7. Masukkan pes koko dan pukul hinga sebati.
8. Perlahankan mixer anda.
9. Masukkan 1/3 tepung dan pukul rata.
10. Masukkan 1/2 buttermilk dan pukul lagi. Ulang proses tepung dan buttermilk dan akhiri dengan baki tepung.
11.dalam satu mangkuk kecil, campurkan cuka dan soda bikarbonat. campuran ni akan berbuih dan dengan kadar segera, masukkan ke dalam adunan kek tadi.
12. Gaul rata dan masukkan pada loyang bakar anda. (ikut suka, loyang pun boleh, cuppies pun boleh)
13. Bakar selama 25-30 minit mengikut kesesuaiannya. Macam biasa cek kek dengan lidi, kalau lidi keluar bersih maknanya ok la tu.
14. Sebelum dihias dengan cream cheese frosting, pastikan kek anda betul betul sejuk ok.
15. Untuk Creem Cheese frosting ni, pukul semua bahan kecuali icing sugar sampai halus.
16. Slowly tambahkan icing sugar dalam adunan tadi.
17. So hiaslah kek anda mengikut suka hati anda sekalian.



No comments:

Post a Comment